IzdvojenoMobilni uređaji

Huawei: Američke sankcije će nas samo učiniti jačim i utjecajnijim

Izvršni direktor kineskog diva Huawei Ren Zhengfei upozorio je vlasti Sjedinjenih drzava da će njegova kompanija imati veliki uticaj na kompanije kao što je Google čim njihov Harmony operativni sistem postane operativan.

Iz kompanije su nedavno potvrdili da su in američke sankcije nanijele osjetnu štetu, a ona se posebno odnosi na nedostatak Googlovog softvera, Play Stora i aplikacija kao što su Search, Maps i Gmail na Huawei telefonima.

U intervjuu za CNN, Zhengfei je rekao da će im odluka SAD-a omogućiti da ostvare prednost ukoliko nastave sa sankcijama i zabranama trgovine sa američkim kompanijama.

“Ukoliko Huawei ne mogne sarađivati sa američkim dobavljačima, morat ćemo se okrenuti alternativama,” rekao je Zhengfei. “Ukoliko te alternative postanu isplative, bit će teško vratiti se na stare verzije saradnje,” naveo je.

Prema njegovim riječima, dolazak na lidersku poziciju među proizvođačima Android telefona neće biti problem za kompaniju, ali će pod uticajem sankcija za to biti potrebno malo više vremena.

Prošle sedmice je Ministarstvo trgovine SAD-a produžilo privremenu licencu za Huawei, čime su ublažili restrikcije za poslovanje kineske kompanije za dodatnih 90 dana.

Comment here

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial