IzdvojenoMobilni uređajiPC

Gigabajti su prevaziđeni, dolaze terabajtni SSD-ovi

Prema tvrdnjama Hynix-a SSD diskovi sa minimalnim kapacitetima od 1TB nam dolaze brže neko smo to očekivali.

SK Hynix jedan od vodećih proizvođača memorije u svijetu, lansirao je prve pretprodukcijske primjerke SSD uređaja baziranih na 4D NAND memoriji proizvedene u 128 slojeva.

Testni proizvodi su isporučeni glavnim Hynix parterima u svrhu testiranja i ispitivanja njihovih radnih karakteristika. Radi se o flash diskovima kapaciteta 1 TB, o SSD disku kapaciteta 2 TB tzv klijent uređaju kakav manje, više svi danas koristimo u svojim računarima, i SSD modelu namenjenom poslovnom okruženju, kapaciteta 16 TB.

Kompanija je započela masovnu proizvodnju 128-slojnih 1TB TLC NAND čipova tokom juna ove godine. Ovog mjeseca su isporučili prve terbajtne UFS 3.1 module za potrebe proizvođača mobilnih telefona i to upravo na bazi 128-slojne 4D NAND tehnologije.

S obzirom da dosadašnji 1 TB modeli SSD diskova zahjtevaju korištenje velikog broja čipova, sa novim SK Hynix memorijama je broj potrebnih čipova prepolovljen.

Takođe i fizičke dimenzije su smanjene jer su tanki svega 1 mm i samim time su idealni za upotrebu u ultra tankim 5G smartphonima.

Pretpostavka je da će se mobilni telefoni sa novom generacijom flash memorije pojaviti na tržištu u drugoj polovini 2020.

Comment here

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial