IzdvojenoPC

Kinezi počinju proizvodnju 12nm čipova i sustiži Intel

Kako se problem na relaciji Amerika-Kina nastavlja, Kina je ubrzala vlastiti razvoj tehnologije izrade silicijumskog “kolača” koji se koristi za proizvodnju čipova. Kineski procesori proizvedeni na ovaj način, mogu biti veliki izazov za dosadašnje proizvođače poput Intela i TSMC-a koji kontrolišu skoro cijelo tržište.

Kineska vlada snažno podstiče razvoj ovog sektora i ulaže ogromna sredstva u razvoj tehnologije, pa se očekuje da bi do kraja 2025. godine mogli da kontrolišu čak 70 posto tržišta ovog unosnog posla.

Izvori govore da je SMIC već započeo masovnu proizvodnju 14nm FinFET procesora. Najveći rizik i troškovi nastaju od škarta prelaskom na zahtevniji proces sa manjim tranzistorima i njihovim gušćim pakovanjem. Zato je pilot proizvodnja i prelazak na 12nm postupak planiran za kraj godine.

Proizvodnja 14-nm čipova se već prilično zahuktala i biće značajan generator prihoda za SMIC u zadnjem tromesečju 2019 godine. U međuvremenu, ova kompanija razvija drugu generaciju FinFET tehnologije koja će se koristiti u proizvodnji procesora, elektronike za automobile i razvoj vještačke inteligencije.

Druga generacija FinFET tranzistora bi trebalo da bude izrađena pomoću naprednijeg 12nm postupka sa daljim napretkom u smislu smanjenja veličine tranzistora u poređenju sa 14nm postupkom. Istovremeno kompanija najavljuje i smanjenje potrošnje energije za 20 posto i poboljšanje performansi za 10posto.

Ova tehnologija je na nivou trenutne, 14nm kojom Intel raspolaže.

Intel se vraća na lidersku poziciju sa 7nm čipom

SMIC je već poručio $120 miliona vriednu opremu za EUV litografiju koja se koristi u proizvodnji silicijumskog procesora, čime zapravo priprema za razvoj i prelazak na napredniji 7nm proizvodni postupak.

Tehnološki jaz između vodećeg kineskog proizvođača, Intela, Samsunga i TSMC-a biće sve manji i manji, na što zapadne kompanije ne gledaju blagonaklono.

Comment here

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial