IzdvojenoMobilni uređajiPC

Kako aktivirati tamni način na Gmailu

Trend tamnog načina rada ne pokazuje znakove usporavanja, a Gmail je jedna od najnovijih aplikacija koja prima tamni redizajn.

Prošli su mjeseci nakon što su stigli iOS 13 i Android 10 sa svojim mračnim modama za cijeli sistem, no uprkos tome što su oba popularna na oba operativna sistema, Gmail je bio jedna od posljednjih glavnih aplikacija koja je dobila odgovarajuću novu shemu boja koja će se podudarati.

Kako aktivirati tamni režim na Gmailu

Mračni način rada za Gmail dostupan je i na radnoj površini i na mobilnom uređaju (s nekoliko upozorenja, kako ćemo objasniti), a puno je razloga da ga pokušate. Prvo, Google-ovo vlastito istraživanje pokazuje da tamniji pikseli troše znatno manje energije od bijelih, što znači da bi tamni režim za Gmail trebao malo duže trajati između napunjenosti ako provodite puno vremena u aplikaciji.

Možda ćete i tamni dizajn učiniti ugodnijim za oči od sjajne bijele opcije, a pruža više kontrasta između pročitanih i nepročitanih poruka, što olakšava upravljanje pristiglom poštom.

Napokon, to samo lijepo izgleda. Google nije žurio sa izdavanjem mračnog načina za Gmail, a dodatno vrijeme provedeno na njegovom dizajnu zaista pokazuje, prema našem mišljenju.

Da bi aktivirali tamni način za Gmail na desktopu otiđite na glavnu stranicu i kliknite na Postavke. Odaberite ikonu teme i odaberite jednu od ponuđenih tema.

Kako aktivirati tamni režim u Gmailu za Android

Prvo provjerite jeste li instalirali najnoviju verziju aplikacije Gmail tako što posjetite njegovu stranicu u Google Play trgovini i provjerite postoji li gumb ‘Ažuriraj’. Ako se takvo dugme ne pojavi, dobro je da krenete.

Ako vam je omogućena tamna tema širom sustava Android 10, aplikacija bi trebala automatski prebaciti na svoj novi izgled. Alternativno, možete je ručno aktivirati dodirom na ikonu menija u gornjem lijevom dijelu, pomičite se prema dolje i dodirnite ‘Postavke’, a zatim ‘Opće postavke’. Ovde možete promjeniti Gmail temu u bilo koju svetlu, tamnu ili sistemsku zadanu.

Nažalost tamni režim nije dostupan ako koristite Android Pie ili stariji, ali i dalje možete koristiti Gmail u mračnom režimu ako posjetite Gmail.com u web pretraživaču sa aktiviranim tamnim režimom. Ova je opcija dostupna u Chromeu za Android i Firefox Preview.

Comment here

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial