IzdvojenoRecenzije

Šta nam donosi novi iOS: Ove opcije jednostavno morate probati

Svake godine sa novim iPhoneom, Apple iznenadi svoje korisnike i sa novim operativnim sistemom koji korisnici očekuju s nestrpljenjem.

iOS 13 je novi sistem koji će biti dostupan za verzije iPhonea od šestice do novog modela.

Apple je na Worldwide Developer konferenciji najavio mnoge novitete u svom sistemu, od kojih je najisšekivaniji dark mode, poboljšan video editing, poboljšani AirPodsi, i novi updatei osnovnih aplikacija kao što je podsjetnik, Mape, Mail, Memoji i prečice Siri.

Ali postoje brojni noviteti koji su izašli sa novim sistemom o kojima se ne govori.

Slanje neželjenih poziva na govornu poštu

Ako ste ikada htjeli da neželjene pozive od ljudi koji nisu u vašem imeniku – ovo je opcija koja će vam olakšati život.

Kako da aktivirate opciju?

Otiđite u postavke telefona i odaberite opciju utišavanja nepoznatih pozivatelja. Vidjet ćete i upozorenje ispod da će pozivi biti utišani, poslani na govornu poštu i prikazani na listi nedavnih poziva. Samo ćete čuti zvono telefona ako vas poziva neko iz vašeg imenika ili broj kojeg ste nedavno zvali.

Dodajte “posebne ljude” na listu “Ne uznemiravaj“

Ne uznemiravaj ili skraćenica DND (eng. Do not disturb) je odlična opcija za utišavanje neželjenih notifikacija, ali novi iOS donosi nam i opciju da ugasite notifikacije od određene grupe ljudi.

Naprimjer, odaberite Settings > Do Not Disturb > Phone, možete preuzeti poziv iz favorita odnosno određene grupe ljudi.

Promijenite postavke na svakoj web stranici

Ova opcija postojala je na Safariju, kada se svaki font primjenjivao za svaku stranicu koju posjetite. Sada, postavke se primjenjuju za svaku stranicu. Tako možete odabrati da na nekoj stranici možete imati veći font, dok na drugoj možete imati manji.

Optimizacija punjenja

Više nećete moći prenapuniti svoju bateriju dok spavate tokom noći.

Jednostavno odaberite Settings > Battery > Battery Health te uključite Optimized Battery Charging. Telefon će sam dobivati podatke o tome kako punite svoj telefon, i punit će se do 80 posto, sve do vremena kada se probudite kada se napuni do kraja.

Povucite za povećanje zvuka

U prošlosti, kada biste pojačavali ili smanjivali zvuk, zasigurno bi vas nervirao prikaz jačine zvuka na ekranu. Sada sa iOS 13, pojavit će se maleni slider na lijevoj strani, kojim ćete moći lagano upravljati.

Novi fontovi i Memoji za svačiji ukus

U ranijim verzijama iOSa mogli smo da downloadujemo i koristimo razne fontove u TTF, OTF i TTC formate u raznim aplikacijama. Sada, iOS ima poseban Font Manager kojem pristupate tako što u postavkama pronađete fontove na sljedeći način Settings > General > Fonts.

Sa novim sistemom dolaze nam i specijalni Memoji, a također nam dolaze i novi Animoji koje možete kontrolirati licem.

Interesantnija stvar jesu svakako Memoji, personalizirani emoji stickeri kojima možete dodavati druge oblike.

Comment here

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial